Lapin yliopiston eMBA-ohjelman internet-markkinoinnin jakson tehtäviin kuuluu referoida itse valitsemaansa tieteellistä artikkelia, joka kuuluu
internet-markkinoinnin piiriin. Oma valintani liittyy
online travel agency OTA -tutkimukseen, joka on tehty Taiwanissa ja julkaistu vuonna 2009.
Artikkelin nimi on THE DECISION MAKING IN SELECTING ONLINE TRAVEL AGENCIES:
AN APPLICATION OF ANALYTIC HIERARCHY PROCESS. Artikkelin kirjoittajat ovat Edward C. S. Ku ja Yi Wen Fan. Artikkeli on julkaistu : Journal of Travel & Tourism Marketing, 26: 5,
482 — 493 (2009).
Internetin käyttö matkatoimistojen myynti- ja markkinointikanavana antaa sekä mahdollisuuksia että haasteita. Taiwanissa matkailutuotteeyt ovat suurin online-kaupan kohde (Market Intelligence Center 2005). Online Travel Agency -yritykset myyvät useita tuotteita useilta tuottajilta. Ne pyrkivät tarjoamaan kattavan palvelun yhden sivuston kautta. Asiakkaalle pyritään tarjoamaan internetin kauppapaikan kautta lisäarvoa minimikustannuksilla, tietoa, liikkuvutta ja tuloja (Gale, 1994; Smith & Rupp, 2003). Perinteisten matkatoimistojen on tuotettava lisäarvoa, mikäli haluavat myydä tuotteitaan verkossa. Myynnin toteutumiseksi verkossa perinteisten toimistojen on myös ponnisteltava.
Internet-kaupankäynnissä on yhdeksän perusarvoa (Keeney 1999, Wang, Yeh & Jiang 2006):
- tuote
- laatu
- kustannukset
- tuotteen vastaanottamiseen tai käyttöön kuluva aika
- mukavuus / helppokäyttöisyys
- internetissä käytetty aika
- yksityisyys
- ostamisen nauttavuus
- turvallisuus
Kymmentenä voidaan vielä lisätä ympäristöllinen vaikutus.
Online-kaupassa asiakkaan kokema arvo on tärkein tekijä kävijöiden houkuttelemiseksi sekä asiakkaan takaisin saamiseksi. Online-kaupan lisääntyessä on päädytty käyttämään arvopohjaista kohdistusta. Yritysten tulee parantaa ja kiinnittää huomiota verkossa tarjottuun informatioon, sen paikkansapitävyyteen, kattavuuteen, luotettavuuteen ja asiaankuuluvuuteen (relevance) (HSU 2006).
Verkkopalveluiden käyttäjistä kuusi kymmenestä odottaa hintojen olevan halvempia kuin tavanomaisesti ostettuna (O'Connor 2003). Tämä odotus johtuu siitä oletuksesta, että verkossa jakelukustannukset olisivat merkittävästi halvemmat.
Online-matkatoimistojen markkinat ovat yhä kilpaillummat. Siksi web-sivujen tehokkuuden arviointi on yhä tärkeämpää (Park, Greze & Sirakaya-Turk 2007).
Vaikka matkailun online-toimijoiden välillä on kilpailua, on myös paljon yhteistyötä ja liittoutumisia. Palvelupaketit ovat yhä moninaisempia. Ei-exclusiivisia alliansseja perustetaan yhä lisää. Esimerkiksi
travelweb.com tuottaa informaatiota ja varaustoimintoja muille GDS-toimijoille (Global Distribution System), kuten
expedia.com:lle.
Matkatoimistojen tulee koko ajan arvioida, mitkä kanavat ovat tehokkaimpia, kuinka ne toimivat suhteessa perinteisiin hotellien sähköisiin jakelukanaviin ja mitkä kanavat hallitsevat tulevaisuudessa. Matkatoimistot kohtaavat uudenlaista kilpailua ja uudentyyppisiä asiakassuhteita.
Informaatiosisältö on online-matkatoimistoille keskeisin tie asiakastyytyväisyyteen, kun taas samanaikaisesti rakenne ja käytön helppous ovat keskeisiä online-palvelujen tuottajille.
Online Travel Agency -sektorin kilpailutekijöitä sekä palvelun piirteitä ovat:
- lippuja voidaan valita vain käytettävissä olevasta tarjonnasta: hintoja tai ominaisuuksia ei voi muuttaa
- OTA:t kilpailevat parhaiden mahdollisten lippujen saatavuudella asiakkaiden tarpeisiin yrittäen murtaa lentoyhtiöiden kenties ei-kilpailukykyistä hinnoittelua (Clemons, Hann & Hill, 2002; O'Connor & Murphy, 2003)
- OTA voi pyrkiä palvelemaan useita asiakasryhmiä samanaikaisesti. Asiakkaat myös samalla etsivät parhaita vaihtoehtoja internetin kautta
- matkatoimistojen tulee kiinnittää huomiota useisiin internet-kaupan tavoitteisiin samanaikaisesti
Artikelissa esiteltiin tutkimusmenetelmä, jolla tutkimus toteutettiin kolmen kuukauden aikana Taipein lentokentällä. Tutkimuksen kohderyhmänä oli 700 OTA:n kautta majoituksensa varannutta henkilöä, joista vastaajia oli 131. Menetelmä oli
Analytic Hierarchy Process, jolla pyrittiin löytämään vastaajien arvopainotukset yhdeksälle internet-kaupan perusoletukselle. Kysymykset esitettiin pareina ja pyrittiin löytämään kunkin vaikutuksen painoarvo yhdeksänportaisella asteikolla. Tulosten analysointiin käytettiin amerikkalaista tietokoneohjelmaa. Eräänä perustuloksena oli, että OTA:t pystyvät tarjoamaan palveluidensa kautta korkeaa laatua, koska palveluissa korostuu yksityisyys sekä turvallisuus.
Analyysin tulokset: Oletuksena on, että internet-kauppa edustaa todellista vaihtoehtoa perinteiselle matkatoimistolle. Kuluttajat tuntevat, että he saavat online-kaupasta paremman kaupan = diilin. Verkkokaupan tulisikin luoda uudenlainen arvo asiakkaalle eli luoda lisäarvoa. Tutkimuksen perusteella tärkeimmät tekijät online-majoitusvarauksissa ovat
yksityisyys, turvallisuus ja tuotteen laatu. Tulos on osittain vastakkainen perinteiseen internet-kaupankäynnin tietämykseen nähden, jossa kustannukset (Clemens et al., 2002) ja mukavuus / käytettävyys (Harris & Duckworth, 2005) olisivat tärkeimmät tekijät online-kaupassa.
Referaatin kohteena olevan tutkimuksen mukaan hinnat voisivat olla samat ja mukavuudella / käytettävyydellä ei olisi niin merkitsevä arvoa houkuteltaessa kuluttajia online-matkailupalveluiden käyttäjiksi.Turvallisuuden ja yksityisyyden suojan merkitys on suuri. Online-matkailupalveluissa sivustojen turvallisuusjärjestelmien tulisi estää asiaton, luvaton, laiton ja epäeettinen yksityisyyden ja yksityisten tietojen käyttö. Tutkimuksen johtopäätöksissä todettiin, että internet-markkinoinnissa laadun rooli voi vähentyä tai hävitä. Näin ollen huonompilaatuinen tuotekin saattaa vaikuttaa hyvälaatuiselta internet-markkinoinnin kentässä.
Card et al., 2003 tutkimuksessa väitetään, että hyvin "avustettu" internet-palvelu varausta tehdessä on vaikutukseltaan yhtä postiivinen kuin kantajapalvelu hotellissa. Tähän viitaten artikkelin kirjoittajat toteavat, että verkkokaupassakin tarvitaan persoonallista palvelua.
Lopuksi
tutkimukseen liittyvät rajoitukset: menetelmällä tutkittiin vain majoituksen varanneita online-palvelujen käyttäjiä matkatoimistojen kannalta ajateltuna. Matkailun tukkumyyjillä ja vähittäismyyjillä on luultavimmin hiukan erilaiset katsantokannat. Tutkimuksen tekijät suosittelevat aihetta jatkotutkimuksen kohteeksi. Kenties aiheesta syntyy jollekin eMBA-opiskelijalle lopputyön sisältöä.