AddThis

Share |

torstai 29. huhtikuuta 2010

Seth Godin "What Matters Now" kirja-arvostelu


Lapin yliopiston eMBA-koulutukseen liittyvä kirja-arvostelu Seth Godinin e-kirjasta "What Matters Now"


Täytyy tunnustaa heti alkuun, että kirja vaati kaksi lukukertaa ennen kuin se vähänkään aukesi. Ensimmäisellä lukukerralla meni aikaa tuhottomasti ja tuntui, että kaikenlaista tuubaa sitä kirjaksi kutsutaankin. Kirjailija, joka ei sentään käytä kirjailijan titteliä, vaan blogisti-nimikettä, oli laittanut kaverinsa töihin. Toisella lukukerralla ymmärsin, että on blogisti varmaan jonkinlaisen avainsanaluettelon laatinut ja siitä kaverit ovat sitten poimineet aiheet, joita sitten käsittelevät kukin haluamallaan tavalla. Jotkut kirjoittajista olivat käsitelleet aiheita aivan ansiokkaasti. Toiset olivat tyytyneet heittelemään niitä fraaseja , joilla he ovat kahlanneet muutamia työpaikkoja läpi ennen siirtymistään seuraavaan.


Tästä kirjailija-nimikkeestä tuli mieleen, että tittelin voi Suomessa ottaa käyttöön aika kevyesti ja ehkä päästä valtion apurahoillekin. Ovatkohan seuraavat kirjailijasuuruutemme nimeltään Matti Nykänen, Kimi Räikkönen ja Janne Ahonen. Kaikki ovat "kirjoittaneet" omaelämänkerran, tosin ilmeisesti jonkin toimittajapersoonan avustuksella. Toisen elämänkerran jälkeen on jo sitten ehkä oikea kirjailija. Hyi minua...

Perusarvostelu e-kirjasta on se, että ei niin paljon pahaa, että ei jotain hyvääkin. Teknisesti kirja oli erinomaisesti toteutettu ja hyödynnetty kaikkia pdf:n ominaisuuksia. Poimin tähän What Matters NOw –kirjasta sellaisia otsikoita, joiden alle oli kirjoitettu sellaisia ajatuksia, jotka saatavat jäädä teeseinä elämään.


Aloitetaan numerosta 1. Teksti nimeltään 1% kuvaa sitä kuinka pieni porukka voikaan olla todellisia edelläkävijöitä tai visionäärejä. Bacon Salt esimerkin avulla kerrottiin buzz spreaders-henkilöistä, jotka uskalsivat käynnistää jotain todella uutta. Kiitokset ansaitsee kirjoittaja, joka huomasi suunnata kiitoksiaan moneen suuntaan THNX-kirjoituksessaan. Evangelist-tarinan kirjoitus jäi sekin postiivisella tavalla mieleen. Expertise-tekstinikkari oli paneutunut SEO:n eli Search Engine Optimizationin saloihin ja jakoi näin tietoaan. Hyvä niin. DIY eli Do It Yourself –tyyppi oli aivan aiheellisesti painottanut, että sosiaalinen media tarvitsee sisältöä, jota jokainen voi itse luoda.



Huomiotani kiinnitti Attention-kirjoitus. Siinä oli läpikäyty markkinointiajattelua SOSTAC:n pohjalta.

• You can BUY attention (mainonta)
• You can BEG attention from media (PR-toiminta)
• You can BUG people one at a time to get attention (myynti)

Connected
-heebo oli huolissaan mihin olemme menossa yhä kasvavan mediaympäristön kanssa. Uhkaako joskus ähky kun pitää olla aina monikanavaisesti yhteydessä?

Productivity:n kirjoittaja muisti painottaa tavoitteellisuutta sosiaalisen median käytössä, mikä on yksi tie tuottavuuteen. Vision-artikkelissa todettiin aikojen ollessa rankat, ovat visiot ensimmäisiä sivullisia uhreja. Kun olosuhteet voivat kehittyä, on visio ensimmäinen asia, josta voi parantua.
Enrichment-kalvossa oli heitetty viiden C-kirjaimen luettelo, jota saatetaan siteerata maailman tappiin saakka: Commit, Care, Connect, Communicate + Expand Capacity.
Heitän vielä Pokerinaamalla tähän loppuun, että bisnes on peliä. Pelaajina ovat taloudelliset arvot, strategia, koulutus ja kulttuuri.


Tämä e-kirja ei ehkä antanut todellista kuvaa Seth Godinista. Jossain vaiheessa, kun aikaa on, aion paneutua hänen muihin teoksiinsa.




3 kommenttia:

  1. Tervehdys, tiukkaa ja kriittistä analyysiä heitit. Itsekin ajattelin että Sethin kirjoittaja kamraatteilla menee hienosti ja he ovat tarvehierarkian tapissa. Oli siellä niin kauniita visioita joita tottakai olisi hieno meidän kaikkien noudattaa. Mutta hei mietitäänpä oikeasti että onko se mahdollista?? Filosofisesti opuksessa oli hienoja pohdintoja; niihin viittaan omassa blogissanikin. Jari sullahan on valmis hoito; onnea ja Klara Vappen!

    VastaaPoista
  2. Lukemistani postauksista tätä aihetta koskien tämä kirjoitus antoi toistaiseksi eniten tietoa kirjan asiasisällöstä - johon yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikki läpikahlaamani kirjoittajat ovat näemmä suhtautuneet perisuomalaisella näkökannalla kritisoiden liian "kermakakkumaista" sisältöä. Hyvä kuvaus.

    VastaaPoista
  3. Et tainnut kirjaa arvostaa kovinkaan paljon? Maailma muuttuu, miksei samalla kirjat? Vaikka en tosin usko enkä toivo, että perinteinen kirjallisuus koskaan kuolee!

    VastaaPoista